I’ve been trying to persuade Afiq to try puasa ‘penuh’ instead of half day since day 1, but it’s a little difficult when I’m not at home. The first weekend in Ramadhan, we went back to 443 and he managed to fast until about 6pm. He couldn’t ‘tahan’ anymore and I ran out of patience. Isk2…

 

Now I realize that to train a child to fast needs as much patience from the parents as well as from the child himself.

 

Ye lah, selang 10 minit je..

 

1: Mama… lagi berapa minit nak Maghrib ni?

2: Mama… Abang dah tak tahan sangat dah ni, Mama. Abang lapar!

3. Mama… Kenapa Mama tak bagi Abang makan? Mama tak kesian ke kat Abang?

4. Mama… Kenapa Abang je kena puasa? Kenapa Kakak dengan Deena (Adreena) tak kena puasa?

5. Mama… Abang dah tak boleh fikir dah Mama… Abang asyik teringat makanannnnnn je!

 

Hui… Sampai pening lah kepala saya nak menjawab banyak2 kali.

 

Alhamdulillah, last weekend we finally did it! (Mama menahan sabar, Afiq menahan lapar! :D). As a reward, Shahril and I took Afiq to the pasar Ramadhan in Kuala Klawang (Jelebu). I told him to choose anything he wants. Before pergi ke pasar Ramadhan tu, I asked him dia nak beli apa… he said, “biar Abang tengok dulu apa yang ada kat pasar Ramadhan, nanti Abg bgtau Mama”. Wahhh.. bunyi macam banyakkkk je hajat dia tu.

 

AfiqPuasa2 Berjaya!!!

 

So we brought him to the pasar Ramadhan – just him, Mariessa & Adreena tak ikut to make it extra special for him. :) In the end, he wanted watermelon (for me to make watermelon juice) and ayam goreng.

 

Afiq: Mama, tapi ayam goreng tu abang nak four boleh tak?

Mama: FOUR? Banyaknya Abang nak makan? Boleh ke habiskan? Tak baik membazir tau?

Afiq: Bukan four untuk Abang la, Mama. One Abang punya, one Kakak, one Sufia (his cousin), lagi one untuk Deena!

 

Ahhhh… sejukkkk hati Mama dengar. Dalam lapar2 pun, ingat jugak kat adik2 dia. :)

 

Maghrib tu, dengan penuh bangganya dia berbuka lah dengan jus tembikai & seketul ayam goreng. That was all he ate! Nak suapkan nasik pun tak nak dah, dah kenyang. Lepas makan je terus ajak Ayah pegi surau, solat Terawih. Semangat betul, padahal tak solat Maghrib pun lagi. :)

 

That was on 13th Ramadhan. Alhamdulillah he did it again on 14th Ramadhan. So, setakat ni, dapat la 2 hari berpuasa penuh. Good enough for a start, I think.

 

AfiqPuasa1

Semoga anak Mama membesar sebagai mukmin yang sentiasaaaaaa bersabar & bertaqwa hendaknya, yang menjadi contoh kepada adik2, InsyaAllah.

Amin Ya- Rabbal Alamin.

Labels: edit post
1 Response
  1. Effa Mas Says:

    Nak tompang sejuk hati ni... :)