Suddenly in the mood to bake.
Found the recipe at
http://www.secubitgaramnor67.com/2009/07/bun-pandan-berkaya-2.html?m=1
BUN PANDAN BERKAYA
bahan2:
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil ( guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
bahan hias :
Kelapa kering secukupnya (I left this out)
Seri kaya secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan.
The dough comes out really soft, I wondered if I measured the ingredients wrongly. It was tough trying to work with it, but the end result came out really soft and fluffy. A keeper, this.
I took it out of the oven 5 minutes before Afiq had to go for his KAFA. He brought 2 to school, Alhamdulillah.
Found the recipe at
http://www.secubitgaramnor67.com/2009/07/bun-pandan-berkaya-2.html?m=1
BUN PANDAN BERKAYA
bahan2:
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil ( guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
bahan hias :
Kelapa kering secukupnya (I left this out)
Seri kaya secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan.
The dough comes out really soft, I wondered if I measured the ingredients wrongly. It was tough trying to work with it, but the end result came out really soft and fluffy. A keeper, this.
I took it out of the oven 5 minutes before Afiq had to go for his KAFA. He brought 2 to school, Alhamdulillah.