CardfromAfiq

The card Afiq made for me on Mother’s Day. :)

 

CardfromAfiq2

 

 

Was going thru  pictures from the camera and found this:

 

AfiqMariessa1

They must have been playing with the camera and Afiq took this shot. I love this picture!

 

AfiqAikido

Afiq was showing me some of his Aikido moves. Adreena didn’t want to be left out. :)

 

AdreenaAtClinic

Adreena demam + batuk + selsema, so I came home early one afternoon and brought her to the clinic. Tak nampak macam budak demam pun kan?

When the doctor checked, her temperature was about 38 degrees masa ni.

 

cake1

The latest ‘output’ from my kitchen.

When I was about 10 or so, my sisters used to make this cake every Eid. Back then we didn’t have the mixer, so either Akak or Ngah (I cant remember which of you yang rajin buat kek ni. Hehe) would whip marjerin + sugar guna sudip kayu until dia kembang. :). Not long after that, I took over the task every Eid. Macam kek wajib untuk raya, for us. It became easier of course once we bought the hand mixer and my youngest brother Fikri will be my ‘official’ hand mixer guy. :D

 

It has been a few years since I last baked this actually. Entah kenapa, even masa Raya pun dah tak buat kek ni lagi. Tapi baru2 ni, asyik teringat. Mungkin sebab rindukan Ummi. Rindu nak berramai ramai kat dapur 443. Dari dulu, rumah di kampung tu… besar ke sempit ke.. dapur la jugak jadi tumpuan bila semua balik. Nak makan dah tentu kat dapur… nak bergosip pun kat dapur. So, dari rindu tu.. terhasil lah kek ni. :). The kids liked it so much, Mariessa is demanding that I bake another one for her to bring to school for her teachers.

 

Mariessa: Mama, Mama tau tak.. hebat la sekarang!

Mama: Hebat? Apa yang hebat?

Mariessa: Birthday teacher kan Mama, semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hari ni! Mama buat lah kek ni lagi, Kakak nak bagi Teacher, kesian Teacher semua birthday, tapi takde kek pun!

 

* Teacher’s birthday = Teacher’s Day. Hehe

Afiq, after 2 slices of the cake:

Afiq: Mama.. terlampau sedap lah kek Mama buat ni!

(needless to say, I was up in the air lah kan, kena puji)

 

 

Shahril, taking a slice.. makan2… senyap…..

 

Me: sedap tak?

Him: Hmmmmm.…. rasa macam kek!

(Yup, back to the ground!). :P:P:P

5 Responses
  1. maya amir Says:

    tergelak aku baca..bday teacher & terlampau..arghh sungguh terlampau tinggi sasteranye bahasa anak2 ko nyah..#tekan butan like :))


  2. Serene Says:

    Maya..

    Kadang2 aku rasa macam masuk kelas bahasa kalau aku cakap dengan anak2 aku. Afiq semalam: "Mama.. Mama nak tengok tak mainan ni, bila Abang pusing, dia akan bercahaya bersinar sinar?" Ambik kau! Hahahah. Nasib baik takde bergemelapan apa semua.

    Maya, buat tutorial cara2 buat coklat tu pls.. Sgt menggiurkan! :P



  3. sungguh bertuah sbb ahli keluarga ko semua mmg enjoy mkn...tak kisahla komen stakat "rasa mcm kek" pun hahaha..maknanya betul la tu kaann...


  4. Serene Says:

    Incik Pirate.. TQ very much

    Ja... kalau nak ikutkan, takde la 'pemakan' sangat pun diorg2 ni. Afiq je la kot suka segala jenis kek ke muffin ke roti ke, tu mmg makanan ruji dia dah. Shahril tu kena paksa. Hahahah.. Kalau tak puji takut tukang masak merajuk :P

    Kadang tu aku kasik anak2 bawak gi sekolah bagi kawan2 makan. Konon2 nak ajar the beauty of sharing. Bab bawak2 ni Mariessa rajin, Afiq malas nak ngangkut! Haha, sabar je la.