So yesterday was the trial class for the aikido lesson at Little Caliphs. I was (as usual) excited for the kids.

 

Came home excitedly to know how it went. Reached home at 7.30 pm and tengok2 Afiq dah tertido kat depan TV. Dari the night before memang dah mula batuk2 pun Afiq ni, and tambah pulak dengan Aikido class agaknya.. penat. So I asked Mariessa.

Mama: Kakak.. hari ni kat sekolah ada belajar Aikido tak?

Mariessa: Adaaaaaaaaaaaa….

Mama: Ramai tak kawan2 kakak belajar Aikido sama2?

Mariessa: Tak pun.. Kakak dengan kawan kakak.. semua ada 3 je Mama! (sambil tunjuk 4 jari..:P)

Mama: Eh? Kenapa tak ramai?

Mariessa: Orang lain semuaaaaaaaaaa tak nak!

Mama: Laaaa.. ye ke? Best tak Aikido tu? Dia ajar macam mana?

Mariessa: Entah la Mama. Kakak dah lupa!

 

Dah agak dah.. :P

 

Afiq woke up at about 9, so I asked him then.

Mama: Abang, best tak class Aikido today?

Abang: Besttt!! Sangat hebat lah Mama, orang yang ajar tu!

Mama: Oh ye? Yang ajar tu laki ke perempuan?

Afiq: Ada lelaki, lelaki, perempuan.

Mama: Ohhhh… Ramai tak kawan2 yang belajar Aikido?

Afiq: Ramai!

Mama: Abang suka tak belajar Aikido?

Afiq: Sukaaaaa.. nanti Abang pun boleh jadi hebat!

 

Then he showed some movements he learnt. :)

 Din7 (92)

This morning, Mariessa was shocked to see I was getting ready for work.

Mariessa: Eh! Mama nak pegi mana ni?

Mama: Mama nak pergi kerja, lah!

Mariessa: Hari ni kan cuti?

Mama: Mana ada! Hari ni Friday kan. Friday sekolah. Esok, Saturday baru lah cuti!

Mariessa: Tapiiiiiiii.. Kakak tak nak pegi sekolah!!!

 

Sejak masuk LC, ni lah pertama kali dia tiba2 tak nak pegi sekolah. Heran la jugak. But the kids are all not feeling too well pun sebenarnya. Afiq dah batuk2 and mula selsema sikit.. Adreena sah start demam pulak semalam (she’s teething), so I guess Mariessa’s catching the bug jugak lah ni. Told Shahril to try pujuk2 jugak Mariessa tu since I don’t want her to get the idea that she can just skip school whenever she wants to, kan?

At 8.30 Shahril called to tell that Mariessa refused jugak2 to go to school. Beriya2 menangis. So last2, Ayah hantar Afiq sorang je la pegi sekolah hari ni. I called home to check:

Mama: Kakak… Kenapa Kakak tak pegi sekolah ni?

Mariessa: Sebab… Kakak nak duduk kat rumah!

Mama: Cuba Kakak cakap betul2 dengan Mama.. kenapaaaaaa Kakak tak nak pegi sekolah.

Mariessa: Ye lah… Kakak tak nak pegi sekolah, sebab Kakak nak duduk kat rumah lah!

Mama: MARIESSA!

Mariessa: Ok ok.. Kakak tak nak pegi sekolahhhhhhhhhhhhh… sebaaaaaaaaaaaaaaaab…. Kakak tak nak buat tu!

Mama: Buat apa?

Mariessa: Yang semalam tu.. yang ada orang ajar tu!

Mama: Aikido??

Mariessa: Haaaaa… Aikido tu.. Kakak tak nak! Kakak takut!

 Din7 (48)

So.. tu lah rupanya kenapa dia tak nak pegi sekolah hari ni. Ish2. Looks like I have to enroll Afiq first and see if Mariessa changes her mind along the way nanti.

Labels: edit post
2 Responses
  1. Khairolin Says:

    betul, betul.
    mungkin lama-lama dia nak kot.
    my son dulu i excited nak enroll dia karate sebab my sensei dulu gak yang ajar.
    mmg mula-mula dia tak nak..
    tapi 3 months down, dia selalu tgk orang karate while tunggu his ride home, dia pun interested nak join. dah 2 years dah.. this is the third. dah purple belt pun.

    same with music class. After 2 years ikut hantar adik dia gi music, classmate dia cerita dia ada blajar music gak, baru dia pun nak belajar music. tapi all the classes dah full. tu la ni asek pester aku bila nak enroll dia...


  2. Serene Says:

    Hi K-lynn!!!

    Hmmm tu la kan? I'm thinking maybe I should enrol her in dancing class ke kan.. since Mariessa ni sgt lah girly nya. :) Anak you gi kelas music apa? Piano? Takpun, hantar dia gi vocal class ke.. she can sing for hours and hours.. sampai semua tak larat nak dgr.. hahahahaha